Ας σας βάλω λίγο στο σκηνικό: Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, στα μέσα του 18ου αιώνα. Το φλεβαριάτικο απόγευμα έχει φέρει υγρασία και κρύο, και λίγοι είναι εκείνοι που κυκλοφορούν στους δρόμους με τη θέλησή τους. Ωστόσο είναι η ώρα που όλοι επιστρέφουν στα σπίτια τους από τις δουλειές τους, με αποτέλεσμα πολλοί να πατούν τους λιθόστρωτους δρόμους της αγγλικής πρωτεύουσας, με τα χέρια κρυμμένα στις τσέπες και αναπνοή που προδίδει το κρύο.
Εκεί, στο πεζοδρόμιο, σε μια γωνία στο κέντρο της πόλης, βρίσκεται ένας μικροπωλητής, που εμπορεύεται λαχεία. Με στεντόρεια φωνή από τα χαράματα στέκεται στη γωνία και διαφημίζει την πραμάτεια του. Στο σπίτι του τον περιμένουν μια γυναίκα, μια μάνα και πολλά παιδιά, και όλοι περιμένουν από εκείνον να τους ζήσει. Δεν του είναι βάρος, γιατί αγαπάει την οικογένειά του, αγαπάει, όμως, και το να πουλάει λαχεία. Καμιά φορά μπλέκεται σε καβγάδες με τους άλλους λαχειοπώλες, κυρίως για το πού στέκεται ο καθένας – γιατί δεν είναι όλες οι γωνίες ίδιες. Εκείνη, όμως, τη γωνία που στέκεται, τη διάλεξε όταν κανείς δεν την ήθελε, και την υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια. Δεν ήταν καλή για κανέναν μέχρι να έρθει να κάτσει εκείνος, να κάνει την πελατεία του, τα κονέ του με τους περαστικούς, να αποκτήσει σταθερούς πελάτες. Μόλις το έκανε αυτό, όλοι ήθελαν τη γωνία του, αλλά αυτός δεν τη δίνει σε κανέναν. Ούτε και στον αρχι-λαχειοπώλη, που επί χρόνια κάνει κουμάντο στη γειτονιά και δεν του “κουνιέται” κανείς.
Με το λαχειοπώλη τα έχει βάλει και ο μπακάλης. Πίσω από τη γωνία είναι το μαγαζί του, και ο μπακάλης θεωρεί ότι κρύβει τη βιτρίνα από τους περαστικούς. “Μα, τόσος κόσμος που έρχεται να πάρει λαχεία από εμένα, βλέπει και τη βιτρίνα σου, ενώ κανονικά δεν θα σταματούσαν ποτέ”, του είπε του μπακάλη. Αλλά εκείνος δεν χαμπαριάζει. Του φέρνει συνέχεια την αστυνομία για να τον βγάλει από εκεί, όμως ο λαχειοπώλης έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος και δεν μπορεί κανείς να τον κουνήσει. Μόνο να τον κουράσει.
Επιστρέφουμε στο βροχερό απόγευμα που περιγράφαμε πιο πάνω. Αυτό το απόγευμα που κάποιος μαχαίρωσε το λαχειοπώλη. Τον βρήκαν σχεδόν κομμένο στη μέση, πάνω στη γωνία του, απόγευμα, προτού καν πέσει καλά- καλά ο ήλιος. Αρκετοί από τους περαστικούς που επέστρεφαν στο σπίτι τους είδαν το έγκλημα, είδαν και το πτώμα, έβαλαν, όμως, βαθύτερα τα χέρια στις τσέπες για να μην κρυώνουν και συνέχισαν να περπατούν. Εξάλλου, έβρεχε. Οι γείτονες εξοργίστηκαν, αλλά δεν τρελάθηκαν κιόλας, βρήκαν αμέσως άλλον λαχειοπώλη για να παίρνουν τα λαχεία τους. Η αστυνομία έσπευσε να βρει τους δράστες. Συνελήφθησαν τρεις, αλλά δεν δικάστηκαν μαζί. Ο πρώτος κρίθηκε “σχεδόν” ένοχος, και τιμωρήθηκε με τρεις μήνες φυλακή, “επειδή κοιτούσε τη σφαγή”. Ο δεύτερος αθωώθηκε, γιατί “δεν έφταιγε που ο πρώτος κοιτούσε τη σφαγή, εκείνος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα”. Εξάλλου, αν καταδικαζόταν, δεν θα ήταν η πρώτη του φορά, μιας και είχε κάνει φυλακή στο παρελθόν, και θα έπρεπε, ίσως, να μπει ισόβια, και αυτό θα ήταν πολύ αρνητικό για τα στατιστικά του Λονδίνου. Ο τρίτος ακόμη περιμένουμε να δικαστεί, αλλά είναι ήδη 21ος αιώνας… Και εξάλλου, πλέον, κανείς δεν θυμάται τον λαχειοπώλη, που δολοφονήθηκε ένα βροχερό απόγευμα στο Λονδίνο… Ο καιρός έχει περάσει και η δολοφονία ξεχάστηκε. Ο λαχειοπώλης αντικαταστάθηκε και η ηρεμία επέστρεψε στη γειτονιά… Μάλιστα, φήμες λένε ότι η σωρός του σύρθηκε από αγνώστους και πετάχτηκε στο ποτάμι, έτσι ώστε τίποτα να μη θυμίζει το φονικό.
Κάπως έτσι είναι, για πολλούς, το τέλειο έγκλημα. Ένα έγκλημα για το οποίο κανείς δεν τιμωρήθηκε, κανείς δεν στενοχωρήθηκε (εκτός, ίσως, από την οικογένεια του λαχειοπώλη), κανείς δεν πόνεσε (εκτός, ίσως, από την οικογένεια του λαχειοπώλη – άντε, και τον λαχειοπώλη).
Σε άλλα, άσχετα νέα, βγήκαν οι τιμωρίες που επέβαλε η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας στους διαιτητές. Ο διαιτητής του αγώνα Κυπέλλου Ξάνθη- ΑΕΚ, Σταθόπουλος, τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές, Ποινή δύο αγωνιστικών επεβλήθη στον βοηθό Μπαλτά του συνδέσμου Αχαΐας για τον ίδιο αγώνα όπως και στον βοηθό Παπαδόπουλο του συνδέσμου Κοζάνης για τον αγώνα πρωταθλήματος ΠΑΟΚ-Ηρακλής στις 21 Φεβρουαρίου. Επίσης με δύο αγωνιστικές τιμωρήθηκε ο βοηθός Παπαδόπουλος του συνδέσμου Θεσσαλονίκης για τον αγώνα Παναθηναϊκός-Πανιώνιος στις 21 Φεβρουαρίου όπως και ο βοηθός Σωτηρόπουλος του συνδέσμου Αχαϊας για την αναμέτρηση Θρασύβουλος-Πανθρακικός στις 22 Φεβρουαρίου. Τέλος απαλλάχθηκε ο βοηθός Σταματόγλου του συνδέσμου Καβάλας για τον αγώνα πρωταθλήματος Ολυμπιακός-Άρης στις 14 Φεβρουαρίου, με το σκεπτικό ότι οι φάσεις ήταν “πολύ οριακές”.
Ακόμη περιμένουμε να μάθουμε τι θα απογίνει με το διαιτητή του παιχνιδιού Ολυμπιακός – Άρης, κ. Χαραλαμπίδη, με τον οποίο η ΚΕΔ ακόμη δεν έχει ασχοληθεί…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου