Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Από τον… Κάκο στο χειρότερο


Μια από τις πλέον γνωστές «τελευταίες κουβέντες» είναι το περιβόητο «τι άλλο μπορεί να πάει στραβά;». Και τότε είναι που γίνεται το πιο απίθανο πράγμα στον κόσμο και αυτός που έχει πει την καταραμένη αυτή φράση μένει εμβρόντητος (και σύμφωνα με το ανέκδοτο, νεκρός).
Στην περίπτωση του Άρη, δε νομίζω ότι έχει πει κανείς τη φράση αυτή. Ωστόσο παίκτες, προπονητές, διοίκηση και φίλαθλοι (ή οπαδοί, πείτε τους όπως θέλετε) έχουν κάθε εβδομάδα (αν όχι κάθε μέρα) και από μια ξεχωριστή αφορμή για να μείνουν εμβρόντητοι και να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν σε αυτά που βλέπουν.
Έτσι και αυτή η εβδομάδα, δεν θα μπορούσε να περάσει ήρεμα και χωρίς κάτι εντελώς απίθανο να συμβεί. Και λες και δεν έφτανε ο σοβαρότατος τραυματισμός του Βιτόλο (να του ευχηθούμε περαστικά), η απουσία του Σηφάκη από το παιχνίδι του Σαββάτου με την Ξάνθη, το βαρύ κλίμα από την ήττα στην Τρίπολη, αλλά και η προκλητικότατη ανακοίνωση από την ΕΡΤ, ήρθε η ανακοίνωση των διαιτητών της αγωνιστικής και όλοι πάγωσαν: Κάκος πρώτος διαιτητής με τέταρτο τον… Χαραλαμπίδη!
Ναι! Τον γνωστό Χαραλαμπίδη που σφύριξε προ μηνός το παιχνίδι του Άρη απέναντι στον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Τον γνωστό Χαραλαμπίδη που διέπραξε μια διαιτητική σφαγή άνευ προηγουμένου σφυρίζοντας με τρόπο που ίσως ακόμη κι ο Κόκκαλης να μη σφύριζε. Τον γνωστό Χαραλαμπίδη που ουδέποτε τιμωρήθηκε για τα σφυρίγματά του σε εκείνο το ματς παρόλο που τέθηκε στη διάθεση της ΚΕΔ.
Το αστείο είναι πως μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να μας πείσουν πως στην ουσία δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα το επιλήψιμο και πως οι άνθρωποι και οι φίλοι του Άρη βλέπουν απλά φαντάσματα. Αλλά, θα μου πείτε, εδώ ο Πάοκ προσπάθησε να μας πείσει ότι στο παιχνίδι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό δεν έγιναν επεισόδια και πως όλα κύλησαν ομαλά…
Αλήθεια, τι άλλο μπορεί να πάει στραβά;

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Τελικά είμαστε ελέφαντες;


“Ευχαριστούμε τον κόσμο” είπε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος του αγώνα Πάοκ – Ολυμπιακός, γιατί έδειξε, λεει, στην υπόλοιπη Ελλάδα πώς ο Πάοκ “αλλάζει εποχή” στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κατηγόρησε τον Ολυμπιακό που… ανησύχησε (καλά, άλλοι “επιστήμονες” κι εκείνοι, αλλά καλά έκαναν, τη δουλειά τους έκαναν) πριν από το παιχνίδι, γιατί, στο κάτω – κάτω έγινε ποτέ κάτι στην Τούμπα; Όχι. Βέβαια, το αυτοκίνητο που έφερε τον Κάκο στο γήπεδο ήρθε… επιτάφιος, στα χέρια ασπρόμαυρων οπαδών. Το πούλμαν της αποστολής του Ολυμπιακού δέχθηκε επίθεση πριν από το παιχνίδι. Την προηγούμενη ημέρα προπηλακίστηκε πατέρας παίκτη της ομάδας νέων του Ολυμπιακού κατά το παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες. Η ρίψη αντικειμένων, που βέβαια είναι κανόνας στο “κολαστήριο” της Τούμπας, φυσικά δεν μπορούσε να αποτραπεί, αλλά η ρίψη (όχι για πρώτη φορά) μπουκαλιών Μαλαματίνας, βιδών, και λοιπών φονικών αντικειμένων άραγε δεν μπορούσε να προβλεφθεί; Βρε παιδιά, με τη Μαλαματίνα μπήκε αυτός στο γήπεδο, δεν τη βρήκε εκεί μέσα!
Ο κ. Ζαγοράκης ευχαρίστησε τον κόσμο, γιατί φέρθηκε κόσμια και έψεξε την ελληνική αστυνομία που άνευ λόγου και αιτίας έριχνε δακρυγόνα προς τους φιλάθλους κάνοντας, λεει, αθώα μικρά παιδιά να κλαινε. Την έχω την εικόνα, εκεί που αθώοι φίλαθλοι πήγαιναν στην Τούμπα για να χαρούν τη γιορτή του ποδοσφαίρου (δεν είχε μπει, άραγε, καθόλου στα διάφορα fora όλη την εβδομάδα αυτός ο πατέρας που έσερνε και το μωρό του στο γήπεδο;), ξαφνικά εμφανίζονται από το πουθενά 12 αστυνομικοί, ντυμένοι ως αστακοί και αρχίζουν να πετούν δακρυγόνα. Επικρατεί πανικός, μωρά κλαινε, πατεράδες χάνουν τα παιδιά τους, μανάδες σκίζουν τα ρούχα τους στις γωνίες, “γιατίιιιι! Γιατί μας χαλάσατε αυτή τη γιορτήηηηη” και δεν συμμαζεύεται.
Βέβαια, έγιναν και 8 συλλήψεις. Σύμφωνα με την αστυνομία Θεσσαλονίκης, οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών. Δεν έφτασαν αυτά τα νέα μέχρι τον Πάοκ, όμως, και νομίζουν οι άνθρωποι ότι οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα σε παιδάκια! Κάποιος να τους ενημερώσει.
Να μιλήσουμε, άραγε, για τον ανεκδιήγητο Κονσεϊσάο, ο οποίος επιδόθηκε και χθες στο αγαπημένο του άθλημα: τη ρίψη, όχι ακοντίου, αλλά αντικειμένου στον αντίπαλο. Μετά το Κλεάνθης Βικελίδης, ήρθε να το επαναλάβει και μέσα στην Τούμπα. Φυσικά, εκεί δεν μπορούσε να πετάξει κάτι στον κόσμο, μιας και έπαιζε εντός έδρας. Έτσι, προτίμησε να το πετάξει εναντίον του πάγκου του Ολυμπιακού, πετυχαίνοντας, μάλιστα, ένα μέλος της αποστολής. Ατιμώρητος την πέρασε, και γι’ αυτό και θα το ξανακάνει. Όπως δεν τιμωρήθηκε και όταν χτύπησε τον Τζόρτζεβιτς επειδή δεν μπορούσε να του πάρει τη μπάλα. Κόντεψε, όμως, να τιμωρηθεί ο Τζόρτζεβιτς, μιας και δέχθηκε βροχή αντικειμένων όταν έπεσε κοντά στο κόρνερ. Κάπου εκεί, στο μισό μέτρο από το πόδι του αρχηγού του Ολυμπιακού, είδαμε ένα μπουκάλι Μαλαματίνας να προσγειώνεται και να καρφώνεται στο χορτάρι. Πιθανότατα επειδή ο Τζόρτζεβιτς δεν έδινε τη μπάλα στον Κονσεϊσάο, αλλά η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται!
Αν τα χθεσινά είχαν γίνει σε άλλα γήπεδα, θα είχε γυρίσει η θάλασσα στα σύννεφα κι ο ουρανός λιβάδι. Αν τερματοφύλακας της αντίπαλης ομάδας υποχρεωνόταν να παραστήσει τον κ. Μιγιάγκι για να γλιτώσει από τα χέρια “φιλάθλου” που εισήλθε μαινόμενος στο γήπεδο με – πασιφανώς – άγριες διαθέσεις, τα πρωτοσέλιδα της πόλης (δεν σχολιάζω καν το τι θα γινόταν στην Αθήνα) θα είχαν πάρει φωτιά από τους εμπρηστικούς τίτλους. Ο πρόεδρος της ομάδας θα ήταν ήδη ισόβια και οι οπαδοί θα διώκονταν σαν γυναίκες που ήξεραν ανάγνωση το 16ο αιώνα στην αγροτική Αγγλία.
Σήμερα, όμως, έφταιγε η αστυνομία. Α, και για την ποιότητα του παιχνιδιού έφταιγαν τα δακρυγόνα. Πώς να παίξουν μπάλα τα παιδιά σε τέτοια ατμόσφαιρα;
Μετά το τέλος του παιχνιδιού, και αφού ψυχραιμότεροι ηρέμησαν το Μουσλίμοβιτς ο οποίος έσπευσε να ζητήσει τα ρέστα από το Νικοπολίδη επειδή χτύπησε τον οπαδό (άλλος κάφρος κι εκείνος, τόση αστυνομία, έπρεπε να κάνει τον Ντάνιελ σαν; Βάλε, παιδί μου το μυαλό σου να δουλέψει, τρέχα σε έναν αστυνομικό και άσε εκείνον να κάνει τη δουλειά του!), οπαδοί του Πάοκ πολιόρκησαν τους παίκτες του Ολυμπιακού στα αποδυτήρια, υποχρεώνοντάς τους να μείνουν εκεί κλεισμένοι για πολλή ώρα. Ήρθε κι εκεί η αστυνομία, συγκρούστηκε με τους οπαδούς, αλλά όλα καλά, η τηλεόραση είχε φύγει και πάλι δεν ενημερώθηκαν, φαίνεται, στα γραφεία της ΠΑΕ Πάοκ.
Δυστυχώς η παράνοια σε αυτή τη χώρα έχει χτυπήσει κόκκινο. Και φτάσαμε στο σημείο, την επομένη ενός τέτοιου show να διαβάζουμε δηλώσεις ανθρώπων που θέλουν να αποδείξουν ότι είναι ελέφαντες… Όχι ότι δεν είναι… Ότι είναι!
Παρεμπιπτόντως, αυτόν τον Γιάννη Παπαδόπουλο τον ήξερε κανείς πριν από τον αγώνα;




Υ.Γ. Άστοχο το πανό που σήκωσαν φίλοι του Πάοκ πριν από την έναρξη του αγώνα. “Χρόνια πολλά πρόεδρε, θα σε στηρίζουμε πάντα” (ή κάπως έτσι). Κυριακή, 8 Μαρτίου, ήταν η Ημέρα της Γυναίκας.
Τι να πούμε; Χρόνια πολλά;