Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Και μη χειρότερα....


Ρε τι πάθανε πάλι οι φίλοι μου οι Αρειανοί...
Βγήκε, λεει, χθες ο ελληνική αθλητική δικαιοσύνη - που λεει ο λόγος, δηλαδή - και αποφάσισε ότι ο Ηρακλής θα τιμωρηθεί με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και 60.000 πρόστιμο.
Αν δεν παρακολουθήσατε τις εξελιξεις, αυτή η τιμωρία δεν είναι γιατί οι φίλαθλοί του πέταξαν πυρσούς μέσα στο γήπεδο, και χαρτάκια, και κροτίδες και τραγουδούσαν υβριστικά συνθήματα. Αυτή η τιμωρία είναι επειδή, λίγα δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα, ένας "φίλαθλος" εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και χτύπησε το Μιχάλη Σηφάκη, και ο αγώνας διακόπηκε για 50 λεπτά.
Ο Μιχάλης Σηφάκης, σε περίπτωση που μπερδευτήκατε - κατανοητό -, δεν είναι ο σεκιουριτάς που προσπάθησε να τον σταματήσει (τι να τον κάνει? Ας μην είμαστε είρωνες!). Ο Μιχάλης Σηφάκης είναι ο τερματοφύλακας του Άρη.
Δεκάδες άτομα εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, για να "μαζέψουν" τον "φίλαθλο". Όλοι πίσω από την εστία του Σηφάκη. Δεν "μάζευαν" όλοι, βέβαια. Όπως έδειξε και η τηλεόραση, κάποιοι πέταξαν κιόλας. Κατι ποτηράκια, κάτι αντικειμενάκια, μικρά πράγματα.
Ο αγώνας (πάλι μην μπερδεύεστε), συνεχίστηκε μετά τα 50 λεπτά διακοπής. "Εύλογο χρονικό διάστημα", αναφέρει ο αθλητικός νόμος, και προφανώς για τον κ. Δαλούκα "εύλογο" σημαίνει "μεγάλο". Εντάξει, λάθος. Τι να κάνουμε τώρα;
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θεώρησε τόσο βαρύ το ατόπημα του φιλάθλου - σε ατομικό επίπεδο - που το αυτόφωρο τον καταδίκασε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Αλλά σε συλλογικό επίπεδο προφανώς ήταν ένα από τα πταίσματα.
Οι καημένοι οι Αρειανοί το φυσάνε και δεν κρυώνει. Και τι να τους πει κανένας; Εκείνοι για - μεγαλύτερης έκτασης, ομολογουμένως, αλλά δεν παύουν να είναι παρόμοια - ανάλογα επεισόδια "έφαγαν" δέκα αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, μείωση βαθμών και εξαντλητικό χρηματικό πρόστιμο. Με αποτέλεσμα, φυσικά, να χάσουν κατηγορία.
Δεν λεει κανένας - πιστεύω και ελπίζω - ότι ανάλογη θα έπρεπε να ήταν και η ποινή του Ηρακλή. Εξάλλου εκείνη η ποινή ήταν εξοντωτική, και το ζητούμενο δεν είναι να καταστρέφονται οι ομάδες. Ζητούμενο, όμως, δεν είναι και να επικροτείται, ουσιαστικά, η βία. Γιατί, τι είπαμε τώρα στο χουλιγκανάκι που βάζει την ομάδα του πάνω από όλα; "Δεν θα πάθει τίποτα φοβερό η ομάδα σου αν μπουκάρεις στο γήπεδο και τρομοκρατήσεις τους αντίπαλους παίκτες, μην ανησυχείς".
Δεσμευόμαστε να κάνουμε μια μικρή έρευνα, με δικηγόρους και τα σχετικά, για να μάθουμε κι εμείς, να ενημερώσουμε κι εσάς, σχετικά με το αν είναι σωστή η απόφαση, ή ποια τελικά θα έπρεπε να είναι. Μέχρι τότε, λίγη υπομονή (έχουμε και ΔΕΘ, τα πράγματα είναι περίεργα εδώ!)
Άκουσα κάποιον στο ραδιόφωνο να λεει κάτι που μου φάνηκε σωστό. Ο Άρης αυτά τα χρόνια έφερε μια τεράστια αλλαγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που έκανε τους "μεγάλους" του αθλήματος να ιδρώνουν στον ύπνο τους: έδειξε στους φιλάθλους ότι οι μεγαλομέτοχοι δεν είναι απολύτως απαραίτητοι για να πηγαίνει μια ομάδα μπροστά.
Με την ίδρυση και τη λειτουργία της Λέσχης Φίλων Άρη, η οποία είναι και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, έδειξε ότι μια ομάδα με λαϊκή βάση, που δεν στηρίζεται στα λεφτά αλλά και τα καπρίτσια ενός μεγαλομέτοχου, μπορεί να έχει πρωταγωνιστική πορεία. Και μπορεί να υποχρεώσει ένα ολόκληρο πρωτάθλημα να στηθεί, για να μην της επιτρέψει να βγει στην Ευρώπη, ή και παραπάνω - όπως έγινε πέρσι, κε. Χαραλαμπίδη καλημέρα! Και ο απεγκλωβισμός από τους μεγαλομετόχους σημαίνει ελευθερία για τους φιλάθλους, που έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν, και να επιβραβεύουν με την προεδρεία ή να "τιμωρούν" και να καθαιρούν. Σημαίνει, όμως, και απώλεια ενός σημαντικού θώκου για τους ισχυρούς του χώρου, που χρησιμοποιούν τους οπαδούς σαν μέλη ενός ιδιότυπου "στρατού" ώστε να ασκούν πιέσεις σε διάφορα επίπεδα.
Μιλώντας προς τους φίλους μου τους Αρειανούς, λοιπόν, θα ήθελα να πω το εξής: αν αυτά τα φαινόμενα δεν σας κάνουν να κατανοήσετε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή σας σε αυτό το σύλλογο, και δεν σας ωθήσουν να αποκτήσετε εκείνο το χρυσό καρτελάκι που λεει "μέλος Λέσχης Φίλων Άρη", δεν έχετε καταλάβει την επανάσταση που έχετε φέρει στο ποδόσφαιρο. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν ξέρω αν σας αξίζει η επανάσταση.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

«Ολύμπιος» Σηφάκης

Σεκιουριτάς: "Πλιζ, φιλαράκι, αν θέλεις, μην τον σκοτώσεις, εγώ θα πρέπει να σφουγγαρίσω μετά!"

Χθες στις 7 και 30 δευτερόλεπτα περίπου θυμήθηκα γιατί ντρέπομαι που είμαι φίλος του ποδοσφαίρου. Θυμήθηκα γιατί πρέπει να δικαιολογώ την απόφασή μου να πηγαίνω στο γήπεδο σε φίλους που απέχουν, σε φίλους που θεωρούν τους εαυτούς τους πιο «καλλιεργημένους» από εμένα, σε φίλους που θεωρούν ότι τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά που παίρνει και τα βιβλία που διαβάζει κανείς θα πρέπει να του βάζουν αρκετό μυαλό, ώστε να τον κρατάνε μακριά από μέρη όπου η βία και η καφρίλα βασιλεύουν.
Όλα τα χρόνια προσπαθώ να τους πείσω ότι αυτά είναι φαινόμενα του παρελθόντος και ότι, τουλάχιστον σε μεγάλη μερίδα των ελληνικών γηπέδων, η καφρίλα μπορεί να υπάρχει, ωστόσο είναι συγκεκαλυμμένη, μακριά από εμένα και, ευτυχώς πλέον, μακριά από τους παίκτες. Πως οι περισσότεροι που πηγαίνουν στα γήπεδα έχουν καψούρα με την ομάδα τους αλλά και με το άθλημα. Πως στις κερκίδες δεν γίνεται τίποτα παραπάνω από ανάλυση του παιχνιδιού, ανταλλαγή απόψεων για τους παίκτες και τους προπονητές, άντε και λίγο τραγούδι, έτσι για να φτιάξει η εβδομάδα μας και να ξεχάσουμε το ότι δεν μας αρέσουν οι δουλειές μας. Και δεν λεω ψέματα, αφού – τουλάχιστον στα γήπεδα και στις θύρες που πηγαίνω εγώ – αυτό γίνεται. Τραγούδι, συζήτηση, ξεχαρμάνιασμα, και σπίτι το βράδυ για να δούμε πάλι το παιχνίδι στο βίντεο.
Βέβαια, όλο κάτι γίνεται και με διαψεύδει, καταστρέφει την εικόνα που προσπαθούσα εγώ να χτίσω, για τη δική μου χάρη, βέβαια, γιατί ποδόσφαιρο και μπάσκετ δεν κόβονται, και, αφού δεν κόβονται, τουλάχιστον ας προσπαθήσω να κρατήσω άθικτη τη δική μου υπόληψη. Πριν από μερικούς μήνες ήταν εκείνη η δολοφονική επίθεση, κάπου στη Λατινική Αμερική, ενός οπαδού, ο οποίος μαχαίρωσε έναν παίκτη εν ώρα αγώνα.
«Είδες τι έκαναν οι φίλοι σου οι ‘ποδοσφαιρόφιλοι’;» άκουγα όλη την εβδομάδα. «Ευτυχώς που ‘αναλύετε το παιχνίδι’ μόνο και δεν κάνετε τίποτα άλλο», ή «ναι, ανέλυσε εκείνος το παιχνίδι και τα data που συγκέντρωσε του έβγαζαν έναν παίκτη παραπάνω και είπε να διορθώσει το λάθος» και κάτι τέτοια.
Είπα ότι εκεί μακριά αυτά γίνονται. Είπα ότι στη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι φίλαθλοι αγαπούν τις ομάδες τους και τέτοια δεν κάνουν. Είπα ό,τι μου κατέβηκε στο κεφάλι. Και πάνω που το είχαν ξεχάσει – ίσως και χάρη του καλοκαιριού – και με είχαν αφήσει για λίγο στην ησυχία μου…
… άρχισε το Ηρακλής – Άρης. Και ένα «μπουμπούκι» με έφερε πάλι σε δύσκολη θέση. Ένας «υπερήφανος» φίλαθλος του Γηραιού αποφάσισε να μπουκάρει στο γήπεδο, λίγα δευτερόλεπτα μετά από την έναρξη του παιχνιδιού, να σταθεί μπροστά στο Μιχάλη Σηφάκη και να αρχίσει να του αραδιάζει κάποια γαλλικά. Όταν ο Σηφάκης – τι ψυχραιμία, Θεέ μου! – δεν αντέδρασε (και είναι αξιοθαύμαστο το ότι δεν αντέδρασε, αν σκεφτεί κανείς ότι εγώ κόντεψα να σπάσω την τηλεόραση από τα νεύρα μου), σκέφτηκε «ρε συυυυ… αυτόοος δεν ψάρωσεεεεεε» και είπε να τον πιάσει και από το λαιμό και να τον χαστουκίσει. Ευτυχώς πρόλαβαν και έφτασαν οι συμπαίκτες του τερματοφύλακα του Άρη και τον απομάκρυναν, πριν γίνουν τα χειρότερα.
Μέσα μου η θλίψη και η αηδία διαδέχονται η μία την άλλη ως κυρίαρχο συναίσθημα. Θλίψη γιατί τον αθλητισμό τον αγαπάω. Λατρεύω να παρακολουθώ αγώνες, λατρεύω να πηγαίνω στο γήπεδο, λατρεύω να βλέπω 22 μαντραχαλάδες να κυνηγούν μια μπάλα πάνω στο χόρτο, λατρεύω να βλέπω 10 ντερέκια να ψάχνουν τρόπο να βάλουν μια σπυριάρα σε ένα καλάθι, λατρεύω την ατμόσφαιρα του γηπέδου και λατρεύω το ότι είναι ένα από τα λίγα πράγματα που κανείς δεν μπορεί να μου πάρει. Για αυτούς τους λόγους το χθεσινό με γέμισε με θλίψη. Θλίψη γιατί ένας, δύο ή δέκα, ή εκατό νιώθουν πως η απέραντη καφρίλα είναι ο τρόπος με τον οποίο μια ομάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μια άλλη. Όχι μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, ως ίσοι προς ίσους, αλλά με εξω-αγωνιστικές αγωνίες και φόβους για τη ζωή τους.
Για τους ίδιους λόγους με γέμισε με αηδία.
Και για έναν ακόμη:
Ας μου εξηγήσει κάποιος, με λογικά επιχειρήματα που θα με πείσουν, πώς κατάφερε ένας τύπος – σας φάνηκε καλά εσάς αυτός; - να κατέβει από το πέταλο όπου βρισκόταν, να περάσει τα προστατευτικά – καλά, αυτό δεν είναι και κανένα μεγάλο κατόρθωμα, καταπληκτικό για μεγάλους αγώνες το Καυτατζόγλειο, τα συγχαρητήριά μου -, να περάσει τους σεκιουριτάδες χωρίς να τον πάρει χαμπάρι κανένας απολύτως, να διανύσει όλη την απόσταση που χωρίζει το πέταλο από το γήπεδο του ποδοσφαίρου, δηλαδή το χώρο του στίβου στο συγκεκριμένο γήπεδο, να πατήσει το χορτάρι, να πάει, να σταθεί μπροστά στο Μιχάλη Σηφάκη και να τον βρίζει επί τόση ώρα, μετά να σηκώσει χέρι και να τον χτυπήσει και, ποιος βρέθηκε, λέτε, εκεί, για να δώσει τέλος στο περιστατικό; Σεκιουριτάδες; Άνδρες της αστυνομίας; Αστεία λέτε… Ο Ντάρσι Νέτο και ο Νάτσο Γκαρσία, που μπήκαν ανάμεσα στους δύο όταν το «μπουμπούκι» έπιασε το Σηφάκη από το λαιμό, και τους χώρισαν, με αποτέλεσμα ο «φίλαθλος» να προλάβει «μόνο» να τον χαστουκίσει.
Πού ήταν οι άνδρες της ασφάλειας του γηπέδου σε όλη αυτή τη βόλτα που έκανε αυτός ο «άνθρωπος»; Που ήταν τόσο μεγάλη που, αν ήταν διαβητικός, το ζάχαρό του θα είχε πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα από την πολλή άθληση! Και, ρε παιδιά, εκείνοι οι δύο σεκιουριτάδες που στεκόταν από δίπλα και τον κοιτούσαν να «μιλάει» στο Σηφάκη, τι έκαναν; Τις Καρυάτιδες; Και αν, λέω αν, ο τύπος αυτός κουβαλούσε μαζί του κανένα μαχαίρι;
Πόσο φυσιολογικό σας ακούγεται όλο αυτό; Πόσο αθώο και τυχαίο;
Ας δούμε τι θα μπορούσε να προκύψει από αυτό το περιστατικό: δύο τινά. Α) Ο Μιχάλης Σηφάκης φοβάται για τη ζωή του (όπως είναι φυσικό), αντιδρά και παίρνει κόκκινη κάρτα. Ο Άρης μένει χωρίς το βασικό του τερματοφύλακα και χάνει. Β) Ο Μιχάλης Σηφάκης δεν αντιδρά, αλλά χάνει την ψυχραιμία του (όπως είναι φυσικό), δεν μπορεί να αποδώσει ανάλογα με τις δυνατότητές του και ο Άρης χάνει το παιχνίδι.
Ποιος κερδίζει;
Βέβαια, μπορεί και να ήταν τυχαίο. Αν ισχύει αυτό, όμως, μιλάμε για μνημειώδη βλακεία όλων όσων υποτίθεται ότι πληρώνονται για να προσέχουν τη δική μας ασφάλεια, αλλά και εκείνη των ποδοσφαιριστών. Γιατί, πείτε με παρανοϊκό, αλλά αν αυτός ο τύπος δεν είχε περιοριστεί στα όσα μπορεί να πει με το στόμα, και έβγαζε τίποτα άλλο από τις τσέπες του, τι θα γινόταν;
Και αν δεν ισχύει, τότε μιλάμε για το απόλυτο αίσχος. Για την απόλυτη κατάντια. Την απόλυτη ξεφτίλα μιας πόλης που κάποτε ήταν λίκνο του αθλητισμού και του πολιτισμού. Γιατί κάποτε αυτά τα δύο πήγαιναν χέρι- χέρι. Σήμερα φοβάμαι ότι έχουν δίκιο οι φίλοι μου.

Α, και για να μην το ξεχάσω. Όταν έχουν συμβεί τα αίσχη στο γήπεδό μας, ανακοινώσεις τους στυλ «ηρεμήστε ρε παιδιά, για να μην κινδυνεύσουμε να τιμωρηθούμε ή να χάσουμε το παιχνίδι στα χαρτιά» ή κάπως έτσι, είναι τουλάχιστον αστείες. Αστείες. Γιατί η υποχρέωση όλων δεν είναι μόνο απέναντι στις ομάδες μας. Η υποχρέωση όλων όσων έχουν στα χέρια τους ομάδες της Σούπερ Λίγκας είναι πρώτιστα απέναντι στο ποδόσφαιρο. Α, και όταν τελειώνει αυτό το «παιχνίδι», ζητάμε και ένα συγνώμη. Έτσι για το γαμώτο. Για να μην κουβαληθεί κι ο άλλος στο δικαστήριο την επομένη με ένα από τα θαυματουργά κολάρα, που κυκλοφορούν στην αγορά.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια λοιπόν στον Μιχάλη Σηφάκη. Ο οποίος αντέδρασε με τον ιδανικό τρόπο σε ό,τι έχει να κάνει με το καλό της ομάδας του, έστω και αν σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό έβαλε σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα. Πόσοι από εμάς θα το έκαναν αυτό στη θέση του;

"Εικόνες" από το Άρης - ΚΑΟΔ

Καλή μπασκετική χρονιά σε όλους! Μπορεί τα πρώτα επίσημα παιχνίδια να αργούν ακόμα –άλλωστε υπάρχει και το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας πριν την έναρξη του πρωταθλήματος- αλλά η αρχή των φιλικών αγώνων προετοιμασίας σηματοδοτεί και το τέλος της μακράς περιόδου αναμονής για όλους τους φίλους της καλαθόσφαιρας και πιο συγκεκριμένα –στη δική μας περίπτωση- αυτών του Άρη.
Δεν ξέρω αν το μάθατε, αλλά η ομάδα του Άρη έδωσε χθες το βράδυ τον πρώτο της φιλικό αγώνα (με αντίπαλο τον ΚΑΟΔ), στον οποίο έκαναν το ντεμπούτο τους με την κιτρινόμαυρη φανέλα –έστω και αυτή της προπόνησης- ο Μιχάλης Κακιούζης, ο Νίκος Χατζηβρέττας, ο Δήμος Ντικούδης και τα λοιπά μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας. Γι’ αυτό το παιχνίδι, λοιπόν, δεν υπάρχουν παρά μόνο ορισμένες προαναγγελίες σε εφημερίδες και αθλητικά sites, ενώ στο site της ΚΑΕ δεν αναγράφεται ούτε μια λέξη!
Ναι, το παιχνίδι –καθότι καθαρά προπονητικού χαρακτήρα- διεξήχθη χωρίς θεατές. Ναι, εννοείται πως, δεν κρατήθηκε σκορ. Όλα αυτά, όμως, δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την αδιαφορία των αθλητικών ΜΜΕ για το θέμα (ελάχιστοι ήταν οι δημοσιογράφοι που παρευρέθησαν). Πόσο μάλλον του ίδιου του site της ΚΑΕ Άρης. Αρκεί να θυμίσουμε πως τα προηγούμενα χρόνια όταν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της ομάδας γινόταν είτε στη Νάουσα είτε κάπου αλλού στην Ελλάδα, πολλοί ήταν οι φίλοι του Άρη που ξεκινούσαν από τη Θεσσαλονίκη για να δώσουν το παρών στο πρώτο φιλικό αγώνα, ώστε να κάνουν και αυτοί τη δική τους «προετοιμασία» ενόψει των επίσημων αγώνων. Το ίδιο ισχύει και για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι όταν επρόκειτο να κάνουν ένα ταξίδι, έστω και μέχρι τη Νάουσα ή το Πήλιο, ήταν κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να το πραγματοποιήσουν. Χθες που το παιχνίδι γινόταν στη Θεσσαλονίκη, οι φίλοι της ομάδας δεν είχαν τη δυνατότητα να μπουν στο γήπεδο. Οι δημοσιογράφοι μπορούσαν, οι περισσότεροι, όμως, προτίμησαν προφανώς να βρεθούν σε κάποια παραλία…
Το Sports-alley, πάντως, φρόντισε να βρίσκεται μεταξύ αυτών οι οποίοι πήγαν για να πάρουν μια πρώτη γεύση από τον Άρη της νέας αγωνιστικής περιόδου και να καταγράψει τις εντυπώσεις του. Δυστυχώς παρακολουθήσαμε μόνο το πρώτο ημίχρονο του αγώνα, καθώς στις 7 ξεκινούσε το παιχνίδι του ποδοσφαίρου στο Καυταντζόγλειο και…. Καταλαβαίνετε.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Ο Άρης, που αγωνίστηκε φυσικά χωρίς τον Παπανικολάου και τον Μπετς, που συμμετέχουν στις προετοιμασίες των εθνικών ομάδων της Ελλάδας και της Αγγλίας αντίστοιχα ενόψει του Ευρωμπάσκετ, ξεκίνησε τον αγώνα με τους Στίνσον, Χατζηβρέττα, Ρίτσαρντσον, Ντικούδη και Σκορδίλη. Οι άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η φετινή προσπάθεια έγιναν ορατοί από την αρχή του αγώνα. Αυτό που ξεχώρισε πρώτο από όλα –αν και αναμενόμενο καθώς μιλάμε για ομάδα του Ματσόν- ήταν η διάθεση που έδειχναν όλοι οι παίκτες να πιέσουν τους αντιπάλους τους και να παίξουν καλή άμυνα. Ακόμα βέβαια οι παίκτες δεν συνεννοούνται όπως θα έπρεπε μέσα στο γήπεδο, αλλά αυτό είναι απόλυτα λογικό. Αποτέλεσμα της ασυνεννοησίας (σε συνδυασμό φυσικά με την έλλειψη ενός καθαρού σέντερ φορ, λέγε με Μπετς και λέγε με «επιπλέον κοινοτικός σέντερ που θα αποκτηθεί») ήταν να χάνονται πολλά ριμπάουντ, τομέας στον οποίο θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή.
Στην άλλη πλευρά του παρκέ, τα πράγματα ήταν λιγότερο αναμενόμενα. Οι ατομικές προσπάθειες ήταν ελάχιστες και οι παίκτες δούλευαν σαν σύνολο. Η μπάλα περνούσε συνεχώς από τα χέρια των ψηλών και ειδικά του Ντικούδη που μπορεί να παίξει αποτελεσματικά με πλάτη στο καλάθι και είτε να τελειώσει τις φάσεις είτε να μοιράσει τη μπάλα σε κάποιον ελεύθερο συμπαίκτη του.

Ας δούμε όμως τους παίκτες ξεχωριστά:
Στίνσον: Καλός χειριστής της μπάλας, ωστόσο δεν έδειξε δείγματα πασέρ με φαντασία. Αυτό βέβαια είναι κάτι που για να το πει κανείς με σιγουριά θα πρέπει να τον δει να αγωνίζεται και σε άλλα παιχνίδια. Είχε το μυαλό του στο να οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας και να παίζει άμυνα και όχι στο να πάρει προσπάθειες στην επίθεση. Μου θύμισε για κάποιο λόγο τον Κένι Τέιλορ που είχε περάσει πριν μερικά χρόνια για λίγο από την ομάδα (και πάλι επί Ματσόν). Έχει πολύ γρήγορα πόδια και είναι τρομερά εκρηκτικός, αλλά χάνει πάρα πολύ σε «τελική» ταχύτητα επειδή έχει περιέργως μικρό διασκελισμό.
Χατζηβρέττας: Κάποτε είχε γίνει ο πρώτος Έλληνας παίκτης μετά το Νίκο Γκάλη που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Έκτοτε εξελίχθηκε σε έναν παίκτη ειδικών αμυντικών αποστολών. Πάντα όμως ήταν παίκτης που έπαιζε πρώτα για την ομάδα του και μετά για τον εαυτό του. Αυτό δεν αλλάζει, ωστόσο φέτος ξέρει ότι εκτός από την άμυνα θα πρέπει να θυμηθεί και πτυχές του επιθετικού του ταλέντου τις οποίες είχε βάλει «στον πάγο». Και όπως έδειξε χθες, δεν έχει πρόβλημα να το κάνει.
Ρίτσαρτνστον: Ψηλός περιφερειακός παίκτης με αρκετά μακριά χέρια, καλό άλμα, ταχύτητα και πολύ καλό «μηχανισμό» στο σουτ. Θα είναι δύσκολο να κοπεί επειδή σουτάρει από ψηλά και με άλμα. Δείχνει να είναι καλός σουτέρ, ενώ έχει και τη δυνατότητα να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και να δημιουργήσει φάσεις για τον εαυτό του. Ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται πολύ αποτελεσματικά τους ελεύθερους χώρους και βρέθηκε πολλές φορές ακάλυπτος στην περιφέρεια. Θα πρέπει ωστόσο να ξεχάσει τις αμερικανικές του συνήθειες (κάνει το γνωστό πρώτο βήμα πριν από την ντρίπλα που επιτρέπεται στην Αμερική) γιατί αλλιώς θα του δίνουν συνεχώς βήματα.
Ντικούδης: Το σημείο αναφοράς των επιθέσεων του Άρη. Σε πολλές στιγμές θύμιζε το ρόλο που είχε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος στην εθνική ομάδα. Η μπάλα περνούσε από τα χέρια του σε κάθε επίθεση και αυτός το εκμεταλλευόταν στο μέγιστο βαθμό.
Σκορδίλης: Φαίνεται πως δούλεψε αρκετά και αποτελεσματικά το καλοκαίρι καθώς έχει προσθέσει μυϊκή μάζα. Εξακολουθεί όμως να έχει πολύ αργά πόδια το οποίο πρέπει να βελτιώσει και μάλιστα πολύ αν θέλει να είναι αποτελεσματικός και στην άμυνα και στην επίθεση και να κερδίσει χρόνο συμμετοχής. Επίσης τείνει να χρησιμοποιεί πολύ τα χέρια του στην άμυνα για να πάρει θέση, με αποτέλεσμα να χρεώνεται με φάουλ.
Μπέλσερ: Περιορισμένων δυνατοτήτων αμερικανός παίκτης. Έχει καλό ύψος και μήκος για 3άρι, είναι γρήγορος και προσπαθεί στην άμυνα, ωστόσο δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Προσωπική άποψη είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτερος του Παπανικολάου και σε περίπτωση που ο «μικρός» μείνει στην ομάδα, τότε ο Μπέλσερ είναι μάλλον περιττός.
Κλαρκ: Κάποιος έπρεπε χθες να του θυμίσει ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να σκοράρει από το να σουτάρει για τρεις πόντους. Κατά τα άλλα όλοι ξέρουν τι πρέπει να περιμένουν από αυτόν.
Κακιούζης: Ο γνωστός «Μιχαλάκης». Κινητικός, παίζει πρώτα με το μυαλό και μετά με τα αθλητικά του προσόντα και όπως πάντα τρυπώνει κοντά στο καλάθι και χτυπάει από εκεί που δεν το περιμένεις. Ξέρει το ρόλο του, ξέρει τι πρέπει να κάνει και πολύ απλά το κάνει.
Μπάρλος: Έδειχνε λίγο εκτός κλίματος. Τίποτα το ανησυχητικό φυσικά. Θα βοηθήσει όπως βοήθησε και πέρσι.
Αργυρόπουλος: Άμυνα και πάλι άμυνα. Χάνει τη θέση του από τον Στίνσον ως δεύτερος point guard και μάλλον επωμίζεται το ρόλο του Γκαβέλ στον οποίο μπορεί να ανταποκριθεί.
Μανούσος: Ακούγεται ότι θα ακολουθήσει την αποστολή της ομάδας στην Ιταλία. Πολύ δύσκολα θα καταφέρει να κερδίσει μια θέση στο ρόστερ. Για όσους δεν τον ξέρουν, το όνομά του είναι Σάββας Μανούσος. Είναι γεννημένος το 1985 και έχει ύψος 2.08. Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στα εφηβικά τμήματα του Παοκ και έκτοτε έχει αγωνιστεί στον, ΚΑΟΔ, τον Ηρακλή, την Πανεβέζ (στη Λιθουανία), στην ΑΕΛ, στη Στρούμιτσα (στα Σκόπια), στον Απόλλωνα Πάτρας και στην Ολυμπιάδα Πατρών.
Μούρτος: Δεν αγωνίστηκε στο πρώτο ημίχρονο το οποίο παρακολούθησα και ως εκ τούτου δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη.
Ματσόν: Τον Ιταλό αν μη τι άλλο τον γνωρίζουμε καλά. Όπως καλά μας γνωρίζει και αυτός. Στην αρχή της περσινής χρονιάς (μέχρι το Δεκέμβριο) είχε καταφέρει να στήσει ιδανικά μια ομάδα με περιορισμένες λύσεις και εν πολλοίς περιορισμένων δυνατοτήτων και να πάρει από αυτή πολλά περισσότερα από αυτά που θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Φέτος, ειδικά αν προστεθούν στην ομάδα ο Μπετς, ο Παπανικολάου (αν δεν πουληθεί) καθώς και ένας ακόμη κοινοτικός σέντερ που λέγεται ότι θα αποκτηθεί, τότε ο Ιταλός θα έχει στα χέρια του μια ομάδα ικανή γεμάτη σε όλες τις θέσεις, με ταλέντο και εμπειρία και σίγουρα την καλύτερη ομάδα που είχε ο ίδιος να διαχειριστεί όλα αυτά τα χρόνια που είναι στον Άρη. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο Ματσόν δεν είναι πολύ καλός στο να διαχειρίζεται απρόβλεπτες καταστάσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είναι, όμως, πολύ καλός ψυχολόγος, ξέρει πώς να ετοιμάσει την ομάδα του για κάθε παιχνίδι. Στο χέρι του είναι, λοιπόν να κάνει αυτό που πρέπει. Είδωμεν…