Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο...

Και η ξεφτίλα δεν έχει τέλος. Σαν να μην φτάνει που το σιγοψιθυρίζουμε όλοι στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χάνουμε το νόημα του αθλητισμού, να χάνουμε την όρεξή μας για το ελληνικό πρωτάθλημα και να αηδιάζουμε με τη σκέψη και μόνο ότι θα πρέπει να "κάνουμε χάρες" στους "μεγάλους" (ο Θεός να τους κάνει!) για να δούμε μια άσπρη μέρα, μας έπιασαν στο στόμα τους και οι ξένοι τώρα.
Και μάλιστα οι Πολωνοί.
Έτσι, λοιπόν, πολωνική ενημερωτική ιστοσελίδα, η sport.interia.pl, δημοσίευσε άρθρο, στο πλαίσιο του οποίου, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζει ότι, άκουσον άκουσον, ο Ολυμπιακός "έδωσε" το τελευταίο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη στη Λάρισα, για να ξεπληρώσει "παλιά χρέη".
Όχι! Μην μας σοκάρετε έτσι! Δεν το πιστεύω αυτό που διαβάζω!
Στο σχετικό άρθρο της, (εδώ είναι το αρχικό κείμενο, για όσους γνωρίζουν πολωνικά, και εδώ είναι το μεταφρασμένο από τη Google, για όσους δεν γνωρίζουν πολωνικά. Εσείς οι δεύτεροι θα πρέπει λίγο να κάνετε υπομονή, γιατί οι αυτόματες μεταφράσεις είναι λίγο... περίεργες) η ιστοσελίδα ασχολείται με το εν λόγω παιχνίδι, μιας και παίζει στη Λάρισα ο Ζουράφσκι, που είναι Πολωνός αλλά και πέτυχε και το νικηφόρο γκολ. Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο, ακόμη και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού εκνευρίστηκαν με την κίνηση αυτή της ομάδας τους, και γιούχαραν στο τέλος. Πάντως, ο Ζουράφκσι έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος (μπα;; γιατί;;). "Αυτό που κοιτάζω εγώ είναι πως πέτυχα ένα πολύ σημαντικό γκολ που βοηθάει την ομάδα μου να παραμείνει στην πέμπτη θέση και γιατί να μην κυνηγήσει την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ", τόνισε ο Ζουράφσκι, μιλώντας σε αθλητική ιστοσελίδα. "Δεν μ'ενδιαφέρει τι ακούγεται και τι γράφεται. Δεν με νοιάζει τι λένε για τον περσινό αγώνα". Γιατί να σε ενδιαφέρει αγόρι μου; Γιατί να σε ενδιαφέρει η κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου; Περαστικός είσαι εσύ, ήρθες, τα πήρες, θα φύγεις, θα γυρίσεις στο σπίτι σου και θα χαρείς τα λεφτάκια σου. Και αν στο μεταξύ κάνεις κάτι παραπάνω με πουλημένα παιχνίδια, γιατί να πεις όχι; Χαζός είσαι; Εμείς είμαστε οι χαζοί, που χτυπιόμαστε στα κάγκελα των γηπέδων, που δεν βγαίνουμε από τη στεναχώρια μας το βράδυ αν η ομάδα μας χάσει, ενώ η τελική κατάταξη έχει αποφασιστεί από τον προηγούμενο Αύγουστο. "Εγώ ξέρω ότι η Λάρισα έπαιξε πολύ καλά και είναι πρόβλημα του Ολυμπιακού που χρησιμοποίησε νεαρούς παίκτες. Είμαστε ευχαριστημένοι για τη νίκη που πετύχαμε". Είναι πρόβλημα του Ολυμπιακού, το ότι χρησιμοποίησε νεαρούς παίκτες. Δεν σου έκανε εσένα λίγο περίεργο το ότι έπαιζες απέναντι στον Νικλιτσιώτη, έτσι; Τον ήξερες και από χθες;
Τουλάχιστον, ο εισαγγελέας κάλεσε τον πρόεδρο του Πανσερραϊκού, κ. Θεοδωρίδη, για τις δηλώσεις του, στο Libero και στα Αθλητικά Νέα, ότι ο Άρης δεν έχει καμία ελπίδα να περάσει στα play-off, γιατί η κατάταξη είναι προαποφασισμένη. Μην τρέφετε, όμως, φρούδες ελπίδες. Εδώ είναι ελληνικό ποδόσφαιρο. Η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία δεν έχουν καμία δουλειά σε αυτό το χώρο.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Η ευκαιρία που έχασα…

Όλοι το ξέρουν, όλοι το σκέφτονται, κανείς όμως δεν τολμά –και δεν μπορεί- να το πει δυνατά. Και προσωπικά ειλικρινά απορώ με τον εαυτό μου που δεν έπαιξα στοίχημα στο διπλό της ΑΕΛ επί του Ολυμπιακού μέσα στο Καραϊσκάκη. Και ας μην έχω παίξει στοίχημα ούτε μια φορά στη ζωή μου μέχρι σήμερα. Αυτό ήταν τόσο σίγουρο που η παράλειψή μου μοιάζει τώρα το λιγότερο ανόητη.
Όλη την εβδομάδα το συζητούσαμε για το πώς ο Ολυμπιακός μπορεί να θέλει τη Λάρισα στα play off. Μας ήταν βέβαια δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδας θα κάνει χαλάστρα στους οπαδούς του στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της χρονιάς. Στο παιχνίδι που όλοι περιμένουν για να πανηγυρίσουν ένα ακόμη πρωτάθλημα. Και ακόμα περισσότερο το τελευταίο παιχνίδι του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο Καραϊσκάκη μπροστά στους οπαδούς του Ολυμπιακού που τόσο τον λάτρεψαν.
Κι όμως. Η περήφανη ομάδα από τον Πειραιά απέδειξε για άλλη μια φορά πως δεν έχει ηθικούς φραγμούς. Και κατέβηκε στον αγώνα με την ΑΕΛ με τους αναπληρωματικούς της και χωρίς καμία απολύτως διάθεση να αγωνιστεί για τον κόσμο που πήγε να την παρακολουθήσει και να πανηγυρίσει την εντός συνόρων κυριαρχία της. Χωρίς καμία διάθεση να αγωνιστεί για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος που κατέκτησε για άλλη μια φορά. Πώς είπατε; Δεν ταιριάζουν αυτές οι συμπεριφορές σε μεγάλες ομάδες όπως ο Ολυμπιακός; Η πράξη δείχνει πως ισχύει το αντίθετο…
Το είχε πει άλλωστε σχεδόν ξεκάθαρα μιλώντας στα Αθλητικά Νέα ο πρόεδρος του Πανσεραϊκού Πέτρος Θεοδωρίδης. «Ο Άρης δεν έχει ελπίδες να παίξει στα play off», είχε πει. «Αυτά είναι ήδη κανονισμένα». Πήγε στράφι λοιπόν η εντυπωσιακή –αν μη τι άλλο- εμφάνιση του Άρη χθες το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και η νίκη του επί της ΑΕΚ. Μια νίκη που θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ευρεία σε σκορ, αν ο Χαβίτο είχε δείξει τη στοιχειώδη ηρεμία στη φάση που βρέθηκε μόνος του απέναντι στον τερματοφύλακα της ΑΕΚ και κατάφερε εν τέλει να στείλει τη μπάλα στην κερκίδα αντί για τα δίχτυα του Σαχά. Ή αν ο Κάμπορα δεν είχε κλωτσήσει αέρα λίγο αργότερα. «Κι αν η γιαγιά μου είχε ρόδες θα ήταν πατίνι» θα μου απαντήσετε και ίσως να μην έχετε και άδικο. Ωστόσο το γεγονός είναι πως η ΑΕΚ βυθισμένη στα εσωτερικά της προβλήματά και εγκλωβισμένη από την τακτική του Μαζίνιο, δεν κατάφερε ουσιαστικά ποτέ να απειλήσει τον Άρη, ο οποίος πήρε μια νίκη το δίκαιο της οποίας ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Σε αντίθεση με τη νίκη της ΑΕΛ στο Καραϊσκάκη…
Βέβαια, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο Άρης ουσιαστικά δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό του για το σχεδόν βέβαιο πλέον γεγονός ότι δεν θα αγωνιστεί φέτος στα play off και κατ΄ επέκταση στο κύπελλο UEFA (ή Europa Cup όπως θα λέγεται) του χρόνου. Αν οι παίκτες του είχαν δείξει ως όφειλαν νωρίτερα το πραγματικό τους πρόσωπο, τώρα δεν θα περίμεναν το στραβοπάτημα της ΑΕΛ. Τώρα είναι αργά για δάκρυα όπως δήλωσε ο Ρομπέρτο Μπατιόν χθες το βράδυ…

ΥΓ: Πολλά έχουν ακουστεί για τον Μαζίνιο και τις προπονητικές του δυνατότητες. Ωστόσο ο Βραζιλιάνος rookie τεχνικός του Άρη αποδεικνύει τον τελευταίο καιρό πως το κατέχει το άθλημα. Και πιστεύω πως αν του δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσει το έργο του και του χρόνου, θα δείξει ακόμα περισσότερα. Δεν είναι άλλωστε εύκολο να γίνει τόσο άμεσα η μετάβαση από παίκτης και μετέπειτα σκάουτερ και τεχνικός διευθυντής σε προπονητής. Πόσο μάλιστα όταν κλήθηκε να αναλάβει μια ομάδα με τρομερές δυσλειτουργίες στα μέσα της χρονιάς και με τόσο μεγάλη πίεση για άμεσα αποτελέσματα.
Προσωπικά θα ήθελα να τον δω να μένει και του χρόνου στην ομάδα, άσχετα με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στις εκλογές της λέσχης φίλων Άρη και άσχετα με το διαφαινόμενο αποκλεισμό της ομάδας από τα play off.