Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Αντί για το σημερινό....

Κυριακή, στις 2 η ώρα το μεσημέρι η ομάδα μπάσκετ του Άρη έδινε φιλικό παιχνίδι με την Ολύμπια Λάρισας στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Στο εν λόγω φιλικό οι κιτρινόμαυροι επικράτησαν με το διόλου ευκαταφρόνητο και αρκετά εντυπωσιακό 92 - 49.
Φυσικά και δεν μπορέσαμε να βρεθούμε εκεί γιατί τα τελευταία παιχνίδια της ομάδας του Άρη πραγματοποιούνται, όχι απλά κεκλεισμένων των θυρών, όχι απλά κλειστά και για δημοσιογράφους, αλλά τόσο φυλασσόμενα που, αν τολμήσει και τρυπώσει κανείς μέσα, στην κυριολεξία... ξαμολάνε τα σκυλιά!
Επειδή, όμως, είμαστε δαιμόνιοι (εν μέρει, μιας και σήμερα δεν καταφέραμε να τρυπώσουμε), καταφέραμε και "μπάσαμε" στο προηγούμενο παιχνίδι ανταποκριτή. Κι επειδή, όχι εκείνος, αλλά εμείς, καθυστερήσαμε να δακτυλογραφήσουμε τις εντυπώσεις του από το παιχνίδι, θεωρούμε ότι κάλλιο αργά παρά ποτέ, και παραθέτουμε τις απόψεις του.
Σημειώνεται ότι στο κείμενο υπήρξε κριτική και για το Ντέι, ωστόσο, με βάση το ότι υπέγραψε ο Μάιλς, τα δεδομένα για τον Ντέι αλλάζουν. Οπότε το αφήνουμε και βλέπουμε.

Η άποψη του κατασκόπου
Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, ούτε βέβαια και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η αναβίωση της κίτρινης αρειανής αυτοκρατορίας – που είναι ο πόθος χιλιάδων φιλάθλων – είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Η αλλαγή του αρχιτέκτονα από το Ματσόν στον ίσως καλύτερο Έλληνα προπονητή σήμερα, το Φώτη Κατσικάρη, ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα της διοίκησης προς τη βελτίωση της εικόνας και φυσικά της αγωνιστικής πορείας της ομάδας. Ο νέος προπονητής είχε στη διάθεσή του μόλις πέντε ημέρες για να μελετήσει και να κρίνει το έμψυχο υλικό, να προσπαθήσει να εμφυσήσει τη φιλοσοφία του σε άμυνα και επίθεση και να στήσει την ομάδα στο πρώτο του φιλικό παιχνίδι. Οι συνεργάτες του, Αντώνης Πρίφτης και Στέφανος Δέδας, είχαν ακόμη λιγότερες επαφές με τους παίκτες και τα αγωνιστικά τους χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο Άρης αντιμετωπίζει τις απουσίες των τραυματιών Ντικούδη, Αργυρόπουλου και Κακιούζη. Η ομάδα παρατάχτηκε απέναντι στην Ξάνθη με τους Μπετς, Μπάρλο, Ρίτσαρντσον, Χατζηβρέττα και Κλαρκ. Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων είναι δεδομένη, αλλά η μαχητική διάθεση των παικτών της Ξάνθης δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να περάσουν ένα εύκολο απόγευμα. Σκληρά μαρκαρίσματα, παλικαρίσια ριμπάουντ και καλάθια ανάγκαζαν τους κίτρινους να παραμένουν συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι τους, παρόλο που δεν κρατήθηκε σκορ. Ο Φώτης Κατσικάρης σίγουρα προβληματίστηκε από την απόδοση της ομάδας και στις δύο ρακέτες, όπου συνεχίστηκαν τα γνωστά προβλήματα συνοχής που παρατηρήθηκαν και στις αναμετρήσεις με το Μαρούσι. Στον αντίποδα είδαμε την ομάδα να προσπαθεί να εφαρμόσει συστήματα για καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση κυρίως με σκριν, ώστε να βρεθεί ελεύθερος παίκτης για σουτ ή διείσδυση, αλλά και μεγαλύτερη προσπάθεια αλληλοκάλυψης στην άμυνα. Δεν έγιναν ιδιαίτερες προσπάθειες εκδήλωσης επίθεσης από το low post προφανώς λόγω της μεγάλης διαφοράς ύψους του Μπετς από τους αντιπάλους του, που δεν θα προσέφερε τίποτα στην ομάδα εάν έπαιζε 1-1.
Ο Έλληνας τεχνικός πειραματίστηκε αρκετά στην προσπάθειά του να διερευνήσει τις ικανότητες κάποιων, κυρίως Αμερικανών, παικτών, ώστε να εισηγηθεί την παραμονή ή αντικατάστασή τους. Στα guards εναλλάχθηκαν οι Κλαρκ, Ντέι, Χατζηβρέττας, και Μούρτος, forwards οι Ρίτσαρτσον, Μπέλσερ, Χατζηβρέττας, power forwards οι Μπάρλος, Μπέλσερ, Χρυσικόπουλος και center ο Μπετς μοιράστηκε το χρόνο συμμετοχής με το Σκορδίλη.

Κριτική παικτών:

Κλαρκ: Έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του στον ώμο. Οργτάνωσε και εκτέλεσε επιτυχώς το παιχνίδι, ενώ στην΄αμυνα ήταν πιο φιλότιμος από τις απογοητευτικές του εμφανίσεις με το Μαρούσι. Το ερώτημα παραμένει, εάν μπορεί να προσφέρει από τη θέση του πλεί μέικερ ή είναι ακόμη ένας καθαρόαιμος shooting guard Που καλείται να παίξει στον Άρη αυτόν τον ρόλο ελλείψει οργανωτή – πασέρ. Ανάλογα με τις όποιες προσθήκες και αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας, θα φανεί και ο ρόλος που θα του αναθέσει το προπονητικό τιμ. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν παίκτη που έχει χριστεί πρώτος σκόρερ στην Α1, καταλαμβάνει θέση κοινοτικού και αμείβεται με υψηλές για το μπάτζετ της ομάδας αποδοχές, άρα υπάρχουν και οι αντίστοιχες απαιτήσεις για την απόδοσή του.

Μούρτος: Τεράστια προσόντα διαθέτει ο ψιλόλιγνος play maker που πήρε χρόνο συμμετοχής. Στην άμυνα αντιμετώπισε ψηλότερους παίκτες και στην επίθεση ήταν θετικός και ομαδικός, χωρίς, όμως, να αποφύγει κάποια λάθη. Ο Φ. Κατσικάρης είναι γνωστό ότι δίνει ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες επομένως είναι στο χέρι του να καταφέρει μέσα στη χρονιά να βελτιωθεί και να κερδίσει αυξημένο χρόνο συμμετοχής.

Χρυσικόπουλος: Ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω ισχύει εις διπλούν για το νεαρό φέρελπι από την Κέρκυρα που έδειξε ότι δεν διστάζει να πάρει προσπάθειες και ότι πιθανόν θα αποτελέσει από φέτος μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή στο ρόστερ, τόσο ως small όσο και ως power forward.

Σκορδίλης: Φιλότιμος αλλά απογοητευτικός ο δυναμικός νεαρός σέντερ έχανε μάχες μέσα και στις δύο ρακέτες από κοντύτερούς του παίκτες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Α2! Θετική παρουσία έχει μόνο σε κάποια παλικαρίσια επιθετικά ριμπάουντ και δυνατά σκριν. Θα πρέπει να δουλέψει πολύ με το προπονητικό team ώστε να βελτιώσει τις εμφανείς αδυναμίες του.

Ρίτσαρντσον: Ο λεπτοκαμωμένος small forward έδωσε πιθανότατα το κρίσιμο τεστ για την παραμονή του. Ήταν εμφανώς επηρεασμένος ψυχολογικά με έκδηλη αμερικάνικη νοοτροπία και τεχνική στο παιχνίδι του (έκανε 2-3 φορές βήματα), αδύναμος αλλά ταχύς στην άμυνα, αλλά σίγουρα επικίνδυνος σουτέρ από μέση και μακρινή απόσταση (4 τρίποντα). Εάν το τεχνικό τιμ σκοπεύει να αναπτύξει συστήματα για αυτόν, θα μπορέσει να προσφέρει μόνο ως σουτέρ.

Μπάρλος: Ο γνωστός παθιασμένος μαχητής σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου.

Χατζηβρέττας: Ο πολυδιάστατος ηγέτης σε άμυνα και επίθεση δεν διστάζει με προσωπικές ενέργειες να πάρει πρωτοβουλίες και να τελειώσει φάσεις. Θα αναδειχθεί σίγουρα περισσότερο μέσω της συνοχής και ομαδικότητας των συμπαικτών του.

Μπέλσερ: Η ευχάριστη έκπληξη! Παρόλο που έχει λήξει το συμβόλαιό του ο Αμερικανός συνεχίζει να προπονείται με την ομάδα και μάλιστα ήταν από τους καλύτερούς της παίκτες. Σαφώς δυνατότερος από τους αντιπάλους του, κέρδισε μάχες και ριμπάουντ στις δύο ρακέτες και σκόραρε από το low post αλλά και με τρίποντα. Η αξία του «μονοκόμματου» (!!!) forward είναι γνωστή και πιθανή παραμονή του θα έχει σχέση μόνο με το (μειωμένο) αγωνιστικό budget.

Μπετς: Δεν κρίνεται απέναντι σε αρκετά κατώτερούς του αντιπάλους. Στην άμυνα έδειξε διάθεση, και προσπαθούσε στην αλληλοκάλυψη.

Τεχνικό τιμ: Πειραματίστηκε αρκετά σε «ορθόδοξα», όμως, σχήματα, θέλοντας να δώσει ευκαιρία σε όλους τους παίκτες. Απαιτητικός ο Φώτης Κατσικάρης, δεν σταμάτησε να δίνει οδηγίες από τον πάγκο, καθοδηγώντας τους παίκτες που ήταν στο παρκέ, ενώ ταυτόχρονα αναφερόταν και στους αναπληρωματικούς. Δύο φορές μάλιστα έχασε την ψυχραιμία του, λόγω της κακής αμυντικής λειτουργίας της ομάδας. Στην πρώτη, όταν δέχθηκε αμαρκάριστο σουτ τριών πόντων και αναφώνησε ορισμένα «γαλλικά» για την κακή αλληλοκάλυψη. Στη δεύτερη περίπτωση όταν, μετά από επαναφορά, ο Άρης δέχθηκε καλάθι από αμαρκάριστο κοντό παίκτη στο low post, πήρε αμέσως τάιμ άουτ και ρώτησε «why was he alone? Who has number 6? Why did this happen?». Στη συνέχεια ρώτησε πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί το εύκολο αυτό παθητικό.
Γενικότερα είναι πιθανό να έμειναν ευχαριστημένοι από τη μαχητική διάθεση της ομάδας, η οποία δεν αντιμετώπισε το φιλικό αυτό παιχνίδι με μια ομάδα της Α2 ως αγγαρεία, αλλά ως ευκαιρία ατομικής διάκρισης και ομαδικής συνοχής. Το επόμενο βήμα μετά την αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας είναι η τελική κατάρτιση του ρόστερ, σύμφωνα με το μπάτζετ της διοίκησης, αλλά και το όραμα του αγωνιστικού προφίλ ητς ομάδας του Φώτη Κατσικάρη. Ανάλογα, λοιπόν, με το τελικό υλικό που θα έχει στη διάθεσή του το τεχνικό τιμ, θα προσπαθήσει να το μοντάρει σε ένα μαχητικό σύνολο, αντάξιο της φανέλας και της ιστορίας του Άρη. Στις πρόσφατες αναμετρήσεις με το Μαρούσι φάνηκε περίτρανα ότι ούτε η φανέλα ούτε η δυναμική των φιλάθλων και της έδρας, ούτε το βαρύ όνομα του προπονητή, ούτε καν των ακριβοπληρωμένων παικτών δεν συνθέτουν αναγκαστικά μια πετυχημένη ομάδα. Κανείς δεν υποσχέθηκε φαντάζομαι στον Κατσικάρη μπάτζετ 10 εκατομμυρίων, ή 10 διεθνείς πρωταγωνιστές παίκτες. Οι απαιτήσεις, όμως, των φιλάθλων του Άρη, της πιο μπασκετικής ομάδας στην Ελλάδα – τη μόνη που κατάφερε κάποτε να ενώσει όλη την Ελλάδα σε ένα σωματείο – της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας του Γκάλη και του Γιαννάκη, είναι δικαίως υψηλές. Και επειδή όπου υπάρχει μπασκετική παιδεία, υπάρχει και γνώση του αθλήματος και υπομονή, κανείς δεν ζητάει θαύματα και άμεσα αποτελέσματα από την ομάδα. Οι φίλαθλοι που τόσο πικράθηκαν αρχικά από την πώληση του Κώστα Παπανικολάου, και μάλιστα στον Ολυμπιακό (μία κίνηση που χαρακτηρίζει τη διοίκηση ως καιροσκόπους χωρίς όραμα και την παραλληλίζει με διοικούντες των μικρότερων ομάδων της πόλης που λειτουργούν χρόνια τώρα ως φυτώρια των δύο μεγάλων του κέντρου) όσο και από την άνευ όρων παράδοση της πρόκρισης στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκας στην ΟΜΑΔΑ του Αμαρουσίου, είναι έτοιμοι να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Μια προσπάθεια που θεωρούν ότι δεν γίνεται απλώς για να καλυφθούν τα λάθη του προέδρου, ο οποίος επιχειρεί για άλλη μια φορά να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, αλλά είναι μια κίνηση ουσίας.
Η πρόσληψη στο τιμόνι ενός νεαρού και ταυτόχρονα καταξιωμένου Έλληνα τεχνικού αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία όχι μόνο ενός αξιόμαχου συνόλου που φέτος θα τερματίσει τρίτο στην Α1 και θα πραγματοποιήσει μια καλή πορεία στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κύπελλο (χωρίς να αποκλείεται η κατάκτησή τους) αλλά μιας ΟΜΑΔΑΣ με κορμό, διάρκεια και δυναμική προοπτική για το μέλλον.
Αυτός είναι αναμφισβήτητα ο μακροπρόθεσμος στόχος του Άρη. Προς την επίτευξή του πρέπει να κινηθούν από κοινού η διοίκηση και το τεχνικό τιμ σε όλα τα τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων υποδομής και σκάουτινγκ. Σίγουρα χρειάζεται οργάνωση, σκληρή δουλειά, πίστη και υπομονή. Αλλά είπαμε, η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα, ούτε βέβαια και η αυτοκρατορία της.